15-годишна от Пазарджик получи гърч, след като пуши вейп

15-годишно момиче е прието в тежко състояние във Второ педиатрично отделение в Пазарджик, след като пушило вейп, съобщиха от болницата. Началникът на отделението, д-р Златомира Манолова, уточни, че момичето получило гърч, но след 12-часово лечение състоянието му се подобрило. Тийнейджърката вече е излекувана и е изписана в добро здраве.

Лекарите предупреждават родителите да наблюдават децата си и да говорят с тях за опасностите от употребата на модерни електронни цигари, които съдържат тетрахидроканабинол и могат да бъдат опасни за здравето им. Електронните цигари и наргилета съдържат високи дози никотин, който е силно пристрастяващ и може да доведе до белодробни заболявания, сърдечни проблеми и дихателна недостатъчност.

От началото на годината до края на юни, педиатричното отделение е отчело 18 случая на интоксикация. Две деца на възраст между 1 и 6 години са били хоспитализирани след поглъщане на перилен препарат или лекарства. Други две деца на възраст между 6 и 12 години също са били лекувани след поглъщане на хапчета, а още две деца в тази възрастова група се почувствали зле след консумация на енергийни напитки.

От интоксикираните деца на възраст между 13 и 16 години, шест случая са били свързани с различни лекарства като парацетамол, валериана, психотропни медикаменти и деган, четири случая са свързани с употреба на наркотични вещества или амфетамини, а два случая – с консумация на алкохол.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване