25 изборни секции в арестите и в затворите за вота

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети затворите в Стара Загора и Сливен, като фокусът на проверката беше подготовката и организацията за предстоящите избори за членове на Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни.

Според данни от Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ към 5-ти юни, броят на лицата, които са на територията на затворите и арестите в страната и имат право да гласуват, е 1263. Те включват обвиняеми и подсъдими без влязла в сила присъда към датата на изборите, от които 660 са в затворите, а 603 – в арестите.

Във всички затвори ще бъдат разкрити изборни секции – общо 13, докато в арестите ще има 12. В София ще има изборни секции в затвора и арестните помещения на бул. „Г. М. Димитров“ и на ул. „Майор Векилски“. В Стара Загора и Сливен лицата, които имат право на глас, са съответно 78 и 41.

Организацията на изборите в затворите и арестите е регулирана съгласно Изборния кодекс и Решение от 23 май 2024 г. на Централната избирателна комисия. За сигурността и реда е издадено разпореждане на главния директор на ГДИН.

По време на инспекцията на министър Павлова бяха прегледани и одобрени плановете за вътрешна организация, които осигуряват стриктни правила за движение на задържаните лица в деня на изборите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване