AI чатботовете умишлено разпространяват дезинформация за изборите

Изследвания показват, че повечето технологични компании не са направили достатъчно промени в своите платформи, за да предотвратят разпространението на дезинформация, свързана с изборите, чрез чатботове с изкуствен интелект. Democracy Reporting International (DRI) тества как чатботовете отговарят на въпроси, свързани с изборния процес, включително Google Gemini, ChatGPT-4 на OpenAI, ChatGPT-4-о и Copilot на Microsoft.

От 22 до 24 май изследователите зададоха на чатботовете пет въпроса на десет езика от ЕС, включително как потребител да се регистрира за гласуване, ако живее в чужбина, как да изпрати гласа си по пощата и кога ще са готови резултатите от изборите за Европейски парламент. Проучването е продължение на априлски доклад, който заключава, че чатботовете не успяват да предоставят надеждни отговори на типични въпроси, свързани с изборите. „Когато попитате [ИИ чатботовете] за неща, за които те нямат много материал и не могат да намерят достатъчно информация в интернет, те просто си измислят отговорите,“ каза изпълнителният директор на DRI Майкъл-Майер Резънд.

Докладът на DRI установява, че Google Gemini демонстрира най-лоши резултати при предоставянето на точна и приложима информация и най-много неверни отговори. Copilot на Microsoft отказва да отговори на някои въпроси, включително на английски и португалски, и насочва потребителите към търсачката Bing. И двата модела ChatGPT-4 рядко отказват да отговорят на въпроси, което води до по-висок процент на неправилни или частично правилни отговори. Грешките на чатботовете често са малки, но значими.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване