От 1 януари 2025 г. пътниците на Corendon Airlines, пътуващи между Германия и Турция, ще могат да се насладят на дюнери по време на полета. Това обяви авиокомпанията, цитирана от Türkiye Today.
Цената на ястието ще бъде 8 евро (16 лв.), а към него ще се предлага и традиционен айрян. Според немския вестник Bild, Corendon ще бъде първата авиокомпания, която ще включи дюнери в бордното си меню.
Първоначално новото меню ще бъде достъпно само за полети между Германия и Турция, но компанията, която оперира и от седем големи британски летища, планира да разшири услугата и за други дестинации в бъдеще.
Corendon обяснява решението си с популярността на дюнерите сред германците, като според данни на Асоциацията на турските производители на дюнери в Европа, годишните продажби на този продукт в Германия достигат 2,3 милиарда евро.
Дюнерът (döner), чието име произлиза от турския глагол „въртя“, се приготвя от месо, бавно изпечено на вертикален шиш. Традиционната рецепта, възникнала в Турция, е адаптирана в Берлин през 70-те години от турски имигранти, които я превърнали в една от най-популярните улични храни в Европа.