Българите в Люксембург гласуват в две секции

В Люксембург за вота 2 в 1 за българите са разкрити две избирателни секции, където са се регистрирали 108 наши сънародници. Много други обаче пристигат на място без предварителна регистрация и попълват декларация, за да упражнят своето право на глас.

Едната секция е в столицата Люксембург, а другата е в градчето Щрасен, разположено в централната част на страната. Те са отворени от 7:00 ч. местно време и ще останат така до 20:00 ч. (8:00 – 21:00 ч. българско време).

Избирателният процес протича спокойно, съобщават от комисията на секцията в столицата. До 11 ч. преди обед около 50 души са упражнили своето право на глас. Обикновено има голям интерес, посочват от секцията, което е видимо от опашката, която се формира още в сутрешните часове на неделния ден.

Гласува се както с хартиени бюлетини, така и на машина, като избирателите предпочитат последния вариант, уточняват секционните членове.

Част от хората решават да гласуват само за национален парламент, като ще дадат гласа си за европейските избори на люксембургските списъци. Шестдесет българи са се регистрирали, за да гласуват за люксембургските кандидати за евродепутати. Законите в страната позволяват и на граждани на други европейски държави, които живеят в Люксембург, да гласуват за техните кандидати.

Една от българките, излязла от избирателната секция, споделя, че е дошла да гласува за по-силна и по-стабилна България.

Според данни на Евростат за 2023 г., в Люксембург живеят 1969 българи. На европейските избори през 2019 г., правото си на глас в единствената тогава люксембургска секция упражниха 401 от нашите сънародници.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване