Българските граждани зад граница гласуват в общо 769 секции в 60 страни

Изборите в чужбина за членове на Европейския парламент от Република България и за 50-ото Народно събрание започнаха на 8 юни в 22:00 часа българско време и ще приключат на 10 юни сутринта. Първи започнаха да гласуват българските граждани в Окланд, Нова Зеландия, а последни ще приключат изборните секции в американските щати Калифорния, Аризона и Невада.

Общо 769 избирателни секции са разкрити в 60 държави. Най-много секции има в Турция (166), Великобритания (118), Германия (103), Испания (64), САЩ (55), Гърция (28), Италия (27), Нидерландия (24), Белгия и Канада (по 16), Австрия и Франция (по 15). Избори за членове на Европейския парламент и за народни представители ще се проведат в 388 секции в 57 държави, като Исландия, Нова Зеландия и Сингапур ще имат секции само за Народното събрание.

Машинно гласуване ще има в 245 секции, от които 109 в Турция, 36 в Германия, 31 в Обединеното кралство, 13 в Испания, 10 в САЩ, 7 в Нидерландия, 6 в Австрия, 5 във Франция и по-малко в други държави. Всички машини са доставени навреме.

Адресите на изборните секции зад граница са публикувани на сайта на МВнР. Дипломатическите и консулските представителства са готови да реагират при трудности, за да гарантират правото на вот на българските граждани. Министерството на външните работи изразява благодарност към българските общности в чужбина за помощта при организацията на вота.

Българските граждани избират 240 представители в 50-ото Народно събрание и 17 представители за Европейския парламент. Това е първият път, когато двата вида избори се провеждат едновременно в историята на България. В страната изборният ден започва в 7:00 часа и приключва в 20:00 часа, но може да бъде удължен до 21:00 часа.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване