Boeing признава вината си по наказателно дело за катастрофи със 737 MAX

Американският самолетостроителен гигант Boeing се съгласи да признае вината си за подвеждане на регулаторите за въздушна безопасност преди две смъртоносни катастрофи със самолети 737 MAX, според The Wall Street Journal. Тази стъпка ще маркира компанията като престъпник и ще доведе до нови наказания за отношенията ѝ с Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) заради действията ѝ преди катастрофите през 2018 г. в Индонезия и 2019 г. в Етиопия, които отнеха живота на 346 души.

Съгласно съдебното дело, приключило в неделя, Boeing ще признае вината си и ще приеме втора наказателна глоба от 244 милиона долара, както и ще инвестира 455 милиона долара през следващите три години за подобряване на своите програми за съответствие и безопасност. Компанията ще трябва да наеме независим наблюдател за три години, който да следи тези подобрения. Споразумението за признаване на вината предстои да бъде одобрено от съда.

Признаването на вината представлява сериозно бизнес предизвикателство за Boeing, тъй като компаниите с престъпни присъди могат да бъдат отстранени или забранени като изпълнители на държавни поръчки. Boeing ще се опита да получи освобождаване от това последствие. През миналата година компанията е получила договори с Министерството на отбраната на САЩ на стойност 22,8 милиарда долара. Като част от споразумението, бордът на директорите на Boeing се е съгласил да се срещне с членове на семействата на жертвите.

Семействата на жертвите са недоволни от споразумението и настояваха за по-висока глоба от около 25 милиарда долара, съдебно преследване на Boeing без отстъпки и допълнителни обвинения срещу компанията и ръководителите ѝ. Министерството на правосъдието обаче заяви, че са изправени пред законови пречки, като давност и липса на доказателства за алтернативни обвинения като непредумишлено убийство.

Boeing ще бъде под тригодишен изпитателен срок под съдебен надзор, през който може да получи допълнителни санкции, ако не спази условията. Прокурорите са поискали заседание по споразумението през юли във федералния съд във Форт Уърт, Тексас.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване