Църквата почита Св. Неделя: Патриарх Даниил ще отслужи света литургия за празника

Днес ще се проведат тържествени богослужения за празника на столичния катедрален храм „Св. великомъченица Неделя“ и за втората неделя след Петдесетница, посветена на всички български светии, съобщиха от Софийската митрополия.

В храма „Св. великомъченица Неделя“ ще има празнична утреня тази сутрин. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Софийския митрополит и български Патриарх Даниил. Православните християни са приканени да присъстват и да участват молитвено в празничните богослужения.

Вчера вечерта Патриарх Даниил беше официално посрещнат от столичното духовенство и от Софийската епархия. Имаше патриаршеска вечерня с петохлебие, литийно шествие и заупокойна молитва за починалия Патриарх Неофит.

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор. Той спечели с 69 гласа срещу 66 за Врачанския митрополит Григорий, при три недействителни бюлетини. Интронизацията на новия патриарх се състоя в катедралата „Св. Александър Невски“.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване