Целият процес на машинното гласуване би следвало да бъде сертифициран според служебния министър на електронното управление Валентин Мундров

Според служебния министър на електронното управление Валентин Мундров, целият процес на машинното гласуване, от началото до пристигането на машините в секционните избирателни комисии, трябва да бъде сертифициран, за да се избегне възможността за фалшифициране на вота. Той подчерта, че Министерството на електронното управление (МЕУ) вече е удостоверило машините за изборите на 9 юни, като процесът е бил открит и публичен, и за първи път партиите са участвали в удостоверяването.

МЕУ е предоставило 20 експерти на ЦИК, които да проверят машините съгласно Изборния кодекс до 24 часа преди вота. Следващата неделя не се очакват проблеми с дебелината на хартията за машините. Валентин Мундров увери, че шпулата на ролката е както трябва.

Относно флаш паметта в машините, той обясни, че има две флаш памети, които записват гласуванията, и шансът и двете да се счупят е минимален. Министърът добави, че устройствата за видеонаблюдение са изпратени по страната и ще достигнат до всички избирателни комисии до следващата седмица.

Мундров изрази подкрепа за електронното гласуване, но подчерта, че първо трябва да се възстанови доверието в машинното гласуване. Той посочи, че решението за електронното гласуване трябва да бъде взето от законодателната власт. За предстоящите избори са предложени шест електронни услуги, като най-голям интерес има към гласуването по настоящ адрес.

Министърът обясни, че живеем в дигитален свят, което предполага кибератаки. Затова е сформирана работна група към МВР за подготовка преди изборите, за да бъдат максимално защитени при евентуални атаки.

Мундров също така заяви, че полага усилия за предоставяне на висококачествени услуги на ниска цена и съобщи, че над 120 000 електронни фиша са връчени, по които са платени около 8 млн. лв. От началото на годината са издадени около 1 660 000 електронни „бели“ рецепти. МЕУ работи съвместно с МОН и Министерството на здравеопазването за разширяване на кръга на електронните извинителни бележки, така че да обхванат и децата в детските градини.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване