ЦИК глобява Денков заради скандалните билбордовете

След решение на Върховния административен съд (ВАС), Централната избирателна комисия (ЦИК) ще наложи санкция във връзка с билбордовете, които според комисията нарушават добрите нрави и формата на агитация. Това съобщи председателят на ЦИК Камелия Нейкова пред БНР.

Преди няколко дни ГЕРБ подаде жалба в ЦИК, твърдейки, че в София и Пловдив са поставени агитационни материали на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), които използват лика на председателя на ПП ГЕРБ и представляващ коалиция ГЕРБ-СДС Бойко Борисов без негово знание и съгласие, което уронва престижа му и е в нарушение на добрите нрави.

Жалбата включва снимков материал, показващ билбордове с номера на бюлетините за изборите за Европейски парламент и народни представители на ПП-ДБ. На тези билбордове е изписан въпросът „Какъв искате да бъде Вашият премиер“ и са поставени снимки на Николай Денков (кандидат от ПП-ДБ), Бойко Борисов (кандидат от ГЕРБ-СДС) и Делян Пеевски (кандидат от ДПС).

ЦИК постанови, че изложеното в жалбата показва достатъчно данни за нарушение на чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс (ИК), който забранява агитационни материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на други кандидати.

С решението се възлага на областните управители на София и Пловдив незабавно да премахнат съответните материали в тези области. Също така се упълномощава председателят на ЦИК да състави акт за установеното нарушение.

След като ВАС отказа да разглежда жалбата на Николай Денков срещу решението на ЦИК, комисията ще наложи глобата.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване