ЦИК показа как ще изглеждат бюлетините за вота 2 в 1 – синя и зелена

На изборите за Народно събрание и Европейски парламент на 9 юни хартиените бюлетини ще бъдат с различни цветове мастило, за да не се бъркат. Бюлетината за Народното събрание ще е със зелено мастило, а тази за Европейския парламент – със синьо, припомни председателят на РИК – Варна, Велин Жеков.

Той отбеляза, че заради изборите 2 в 1, секционните избирателни комисии (СИК) ще имат двойна работа. Един протокол е от 20 страници, посочи Жеков. В община Варна членовете на СИК са около 3600 души, а в цялата област – 5500. Обученията се извършват изцяло присъствено.

В града ще има три подвижни секции, като районите „Приморски“ и „Одесос“ ще имат обща мобилна секция. Почти всички секции ще имат възможност за гласуване с машина, с изключение на болниците. На машините ще се появява поле, където избирателите ще могат да избират да гласуват и в двата избора.

Жеков също така поясни, че в секция се допуска само по един представител или застъпник на дадена партия и добави, че все още няма голям брой регистрирани. Той съобщи, че е приключил срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване