Днес отбелязваме Международният ден на целувката

На 6 юли отбелязваме Международния ден на целувката, официално обявен за празник от ООН. Целувката е един от най-интимните и спонтанни жестове, изразяващ емоционално предразположение и често водещ до интимност. В различни култури тя носи различни значения. В Европа, например, целувката е и жест за поздрав, докато в арабския свят публичните целувки между мъже и жени са забранени. В арктическите региони ескимоската целувка, която включва притискане на носа и устните към бузата или челото, е предпочитана.

В Америка и Канада, както и у нас, дамите се посрещат с две целувки по бузите. Целувките са свързани с много традиции и обичаи. В англоговорящите страни, например, целувката под имела по време на Коледа символизира любов. В Америка има поверие, че двойка, която се целува на пейка в университета или парка, вероятно ще се ожени.

Целувките са важни моменти в живота – на сватбата, при празнуване на Нова година, или първата целувка, която оставя траен спомен. Те имат положително въздействие върху здравето, като повишават нивата на хормоните на щастието, успокояват нервната система и дори намаляват риска от кариес.

Затова, целувайте се по-често!

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване