Днес здравния министър се среща с протестиращите фармацевти

Собственици на аптеки ще внесат предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в Районните здравноосигурителни каси. След това, по искане на Българския фармацевтичен съюз, ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на НЗОК и Информационно обслужване в Министерството на здравеопазването.

Вчера имаше национален протест на собственици на аптеки и фармацевти срещу предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравната каса, които намаляват плащанията за изпълнение на рецепти.

Димитър Маринов, председател на управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, поясни, че аптеките ще уведомят НЗОК с едномесечно предизвестие за прекратяване на дейността по отпускане на продукти по касата, но това е само предварително уведомяване и пациентите няма да бъдат ощетени.

Аптеките ще работят и ще изпълняват лекарствени продукти, но между 9:00 и 9:30 часа фармацевтите ще обясняват на пациентите същността на проблема.

Днес е последният срок за становища по проекта за промяна на Наредба 4, която се отнася до предписването и отпускането на лекарствени продукти по Здравната каса. Вчерашният двучасов протест продължава и днес, като фармацевти в Кюстендил също ще затворят аптеките си за половин час в знак на протест. Те не са съгласни с Наредба 4, която предвижда отпадане на ограничението за предписване на до три лекарствени продукта на една рецепта, тъй като смятат, че това ще доведе до фалит на малките аптеки.

Валери Цветански, собственик на една от най-посещаваните аптеки в Кюстендил, изрази опасенията си за затруднения в снабдяването на пациентите с лекарства, ако наредбата остане в сегашния си вид. Големите аптечни вериги в София, Бургас и Ямбол не се присъединиха към протеста, а пациентската организация „Заедно с теб“ подкрепя наредбата.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване