ДПС изключи 17 депутати от парламентарната си група, движението така става четвърта сила в НС

ДПС изключи 17 народни представители от парламентарната си група, които подкрепят почетния председател Ахмед Доган, включително и съпредседателя Джевдет Чакъров, който определи този акт като „нелегитимен“.

Решението беше взето с 25 гласа „за“, без против и въздържали се. Изключените депутати са: Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мимиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вайселов. Миналата седмица бяха изключени още Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Айсел Руфат.

С изключването на тези депутати, ДПС остава с 27 народни представители, ставайки четвъртата по големина парламентарна група в 50-ото Народно събрание. Това промени реда за връчване на втория мандат за съставяне на кабинет, като според конституционни експерти, той трябва да бъде връчен на коалицията ПП-ДБ, която вече е втората по големина парламентарна група.

Изключването на депутатите, наречено от Делян Пеевски фракция „ДПС 17“, стана ден след като Ахмед Доган поиска оставката на Пеевски. Пеевски изрази изненадата си от действията на Доган и заяви, че продължава да се стреми към обединение.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване