Главчев: Много сме далеч от момента да се говори за ресора на следващия ни еврокомисар

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че е рано да се обсъжда ресорът на следващия български еврокомисар. Той направи това изказване пред български журналисти в Брюксел, където участва в работна вечеря на лидерите на ЕС. Главчев подчерта, че днешната среща не е официална и служи за обсъждане на позиции относно бъдещите ръководители на Европейската комисия и Европейския парламент, както и върховния представител на ЕС по външната политика.

Главчев очаква на редовната среща на Европейския съвет на 27-28 юни да има по-конкретни решения, но смята, че до края на месеца няма да бъде решен ресорът на следващия български еврокомисар. Той отбеляза, че конституирането на новата Европейска комисия се очаква през ноември и че за момента е необходимо още време и търпение.

Премиерът изрази надежда за бързо съгласие в Европейския парламент, за да започнат да функционират органите, които се нуждаят от утвърждаване от евродепутатите. Главчев също така подчерта важността на бързото съставяне на редовно правителство в България и изрази оптимизъм, че това ще се случи скоро, за да е от полза за българските граждани.

На въпрос дали следващата седмица България може да има редовен премиер, Главчев отговори, че би било добре, но това зависи от президента, който трябва да връчи първия мандат. Той се надява правителството да се сформира с първия мандат, но призна, че резултатите зависят от действията на различни участници в процеса.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване