Глобалният авиационен сектор повиши прогнозата си за печалби за 2024 година

Глобалният авиационен сектор повишава прогнозата си за печалбите за 2024 година, очаквайки рекорден брой пътници и приходи от около 1 трилион долара, съобщиха германски финансови издания, цитирани от Ройтерс.

Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) прогнозира, че авиосекторът ще генерира печалби от около 30,5 милиарда долара през 2024 година, което е повече от ревизираната оценка за 2023 г. от 27,4 милиарда долара. Предпазването на основните трудови разходи, въпреки скорошните стачки, спомогнало за постигането на тези показатели.

След краха на авиационния сектор през 2020 година, когато пандемията от COVID-19 доведе до загуби от 140 милиарда долара, авиокомпаниите се възстановяват за четири години. Според генералния директор на ИАТА, Уили Уолш, средата на бизнеса е в по-добро състояние, особено в Азия. Въпреки това, способността на индустрията да обслужва увеличеното търсене на пътувания е възпрепятствана от логистични проблеми, засягащи доставките за собствените флотилии на авиокомпаниите.

Прогнозата за приходите от пътници се очаква да нарасне с 3,2% през 2024 година спрямо 2023 г., частично заради ограничения капацитет, които водят до по-високи цени на билетите. В същото време, прогнозата за карго превозите сочи намаление със 17,5% поради връщането на пазара на товарните превози към нормалните си нива след бума, забелязан по време на пандемията.

Секторът на авиацията се бори с високи фиксирани разходи и сложни регулации, които пречат на трансграничните сливания. ИАТА съобщи, че въпреки утроената прогноза за печалбата на авиокомпаниите в Азия до 2,2 милиарда долара, възстановяването на международните пътувания в Китай е бавно.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване