Избирателите с увреждания до днес могат да подават заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия

Днес е последният ден, в който избирателите с трайни увреждания могат да подадат заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, ако не са го направили до 25 май. Те могат да заявят гласуване в подвижна урна, при условие че в населеното място, където ще гласуват, има назначена подвижна Секционна избирателна комисия (СИК). Това е упоменато в хронограмата за вота, публикувана от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Заявленията се подават до съответната общинска администрация по постоянен или настоящ адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателят е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес). Заявленията могат да бъдат подадени по няколко начина: лично в общинската администрация, чрез упълномощено лице, по пощата или електронно през интернет страницата на съответната общинска администрация. За електронните заявления не се изисква електронен подпис.

След подаване на заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, имената на избирателя се заличават от избирателните списъци за гласуване по постоянен или настоящ адрес.

Избирателите с трайни увреждания, които не могат да гласуват в изборното помещение, могат да упражнят правото си на глас чрез подвижна урна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване