Избирателната активност в Литва плавно се покачва, все повече хора отиват до урните

Избирателната активност на изборите за Европейски парламент в Литва показва постепенно увеличение, според данните на Централната избирателна комисия на страната.

Към 13:00 часа, 8.64% от гласоподавателите са посетили урните, но това са само данните за днешния изборен ден. Необходимо е да се добави избирателната активност от предварителното гласуване, проведено по общини и в домовете на избирателите, която достига 7.41%. Общата избирателна активност към 13:00 часа днес е 16.05%.

Лошото време, включително проливен дъжд в столицата Вилнюс, е една от причините за ниската избирателна активност. Въпреки това, след подобряването на времето по обед се забелязва оживление в няколко секции в столицата.

Сандра Манкевичиене, член на изборна секция във Вилнюс, изразява очаквания за увеличаване на броя на гласуващите през следобедните часове. Тя споделя, че обикновено повече хора гласуват към края на изборния ден.

Литовската национална радиотелевизионна компания LRT съобщава за случай, при който електричеството било прекъснато в една от избирателните секции в района Даугелайчяй рано тази сутрин. Това обаче не е пречка за изборния процес и повредата е отстранена бързо.

Общо в Литва са разкрити 1895 избирателни секции. Страната избира 11 представители в Европейския парламент, а в изборите участват 15 формации – 14 партии и една коалиция, с общо 319 кандидати.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване