Какво ще се случи при нови извънредни парламентарни избори

Партиите нямат легитимност за сложни преговори и е трудно, дори невъзможно, да се формира коалиция, ако преди това е било говорено за „изчегъртване“. Вероятно ще се стигне до нови избори, но за да бъде постигната стабилност, партиите трябва да предложат ясни идеи и принципи, около които да се обединим. Това заяви Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК. Той смята, че активността ще се повиши при нов парламентарен вот.

Цицелков подчерта, че хората понякога не гласуват заради времето или защото денят съвпада с дълъг уикенд, а не само поради разочарование. Той добави, че 6-7% от активността пада заради метеорологичните условия и че наесен, когато гражданите се връщат от почивки, това ще се отрази на активността. Според него е притеснително, че никой няма авторитет и мандат да направи промени.

Изборният експерт Даниел Стефанов от своя страна отбеляза, че в този парламент липсва основата за създаване на мнозинства. Той заяви, че кризата в политическите партии е толкова голяма, че те не могат да произведат власт. Партиите, които представляват половината депутати, са в организационно състояние, при което трудно могат да вземат решение кой да получи мандат и какво да го прави. Стефанов даде пример с БСП, която има председател само на хартия, и ДПС, които имат трима. Той спомена и „Величие“, където не е ясно какво се случва, както и ИТН, която е зависима от настроенията на Слави Трифонов, и ПП-ДБ, които предлагат три варианта на едно предложение.

Стефанов също така изрази мнение, че публичният интерес трябва да се върне в политиката. Той предупреди, че съществува риск хората масово да гласуват протестно, което може да доведе до подкрепа за популистки субекти, които ще съберат вота на недоволните.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване