Манол Пейков купи къщата на Димитър Талев в Прилеп

Издателят Манол Пейков е купил къщата на Димитър Талев в Прилеп. Той сподели новината в профила си във Facebook, публикувайки и документи. Фондацията на Пейков, който е кандидат за депутат от коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“, е вече собственик на две трети от къщата.

Инициативата за спасяване на къщата започва преди година и два месеца, като Пейков успява да събере 215 797 лева от 1374 души. Сумата за придобиване на къщата възлиза на 82 500 евро, включително 2500 евро за местния данък и 1050 евро адвокатски разходи, което прави общо 163 410 лева.

Оставащите 52 388 лева ще бъдат използвани за предстоящи ремонти и евентуално придобиване на останалата една трета от къщата, която е собственост на човек, живеещ в Австралия. Пейков планира да преговаря с него за покупка на неговия дял.

Предстоящите стъпки включват:

  1. Аварийно ремонтиране на покрива за подсушаване и обезопасяване.
  2. Подготовка на план и екип за реконструкция и възстановяване с експерти и строители от България и Македония.
  3. Назначаване на човек с постоянен ангажимент за поддържане и стопанисване на къщата, посрещане на посетители и организиране на събития.

Пейков призовава за повече откритост и сърдечност в отношенията с хората от региона, подчертавайки доброжелателността на местните жители и качеството на гостоприемството в Битоля и Прилеп.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване