„Маркет ЛИНКС“ сочи: ГЕРБ – 24,7%, ПП-ДБ – 15,4%, ДПС – 12,3%

Според данните за предстоящите избори за Народно събрание на 9 юни, ГЕРБ води с 24,7%, следвана от ПП-ДБ с 15,4%, ДПС с 12,3%, „Възраждане“ с 11,1% и БСП с 7,5%. Наблюдава се и нарастваща подкрепа за „Синя България“, като част от бившите гласоподаватели на ПП-ДБ може да се пренасочат към нея. В следващите дни ще има по-голяма яснота по този въпрос.

Феноменът на купения или контролирания вот е наличен при много партии, а е възможно и някоя партия да прехвърли гласове към по-малка сила. В следващия парламент потенциално мнозинство може да се формира между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Ако „Има такъв народ“ (ИТН) влезе в парламента, е възможна коалиция между три партии, но основното ядро на бъдеща коалиция ще бъдат ГЕРБ-СДС и ДПС.

Ако електоралните нагласи се запазят, на евроизборите ГЕРБ-СДС ще има 6 евродепутата, ПП-ДБ – 4, ДПС – 3, „Възраждане“ и БСП – по двама, а ВМРО няма да има представител в Европарламента.

Тези резултати са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от бТВ и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1004 души над 18 г. в периода 23 май – 2 юни 2024 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета. Социологът Добромир Живков отбеляза, че се увеличава желанието за гласуване на 9 юни, когато ще се проведат избори 2 в 1 – за Народно събрание и за представители на България в Европейския парламент.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване