Масово сгрешени и надраскани протоколи

Над 80% от изборните протоколи в неделя са били сгрешени. Изборният експерт Даниел Стефанов обяснява, че грешки се появяват още в първата част на протоколите, където се записват броят на гласувалите, използваните бюлетини и останалите бюлетини. Според него това се дължи на нетърпението на членовете на комисиите да отворят урните преди да попълнят необходимата информация в протоколите, което води до различни грешки.

Стефанов посочва и друг проблем – неизползването на първото копие на протокола, наречено чернова. Той смята, че членовете на комисиите бързат да предадат материалите в РИК, което води до допълнителни грешки.

Третият проблем е сложността на протоколите и нуждата от обучение на председателите и секретарите на комисиите. Ива Лазарова, председател на Обществения съвет към ЦИК, обаче твърди, че този протокол е един от най-лесните в последните няколко кампании. Тя подчертава, че е необходимо членовете на комисиите да преминат специално обучение за правилното попълване на протоколите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване