Мъж получи условна присъда за измама от 3 милиона лева с криптовалута

Мъж получи условна присъда за измама на стойност 3 милиона лева с криптовалута, съобщиха от прокуратурата, без да уточняват кой съд и кога е постановена присъдата.

Случаят е свързан със закрития вече спецсъд, където се водело дело срещу престъпно сдружение, занимаващо се с компютърни измами и пране на пари при сделки с криптовалута за над 3 400 000 лева.

Димитър Карбанов е обвинен за внасяне на компютърни данни в платформа за криптотърговия с цел придобиване на имущество чрез тежко умишлено престъпление. Разследването установило, че от 24 март до 6 април 2018 г. в Пазарджик той се е сговорил с две лица за извършване на престъпления с цел имотна облага. Присъдата му е постановена в понеделник от градския съд.

Престъпната схема била разкрита, след като служители на новорегистрирана платформа за криптовалута забелязали тегления на криптовалута в големи количества, надвишаващи стойността на закупените пакети. Собственикът на платформата в Полша се свързал с лицата и поискал връщане на неправомерно придобитата криптовалута, но те отказали да я върнат дори след нотариални покани.

Карбанов дори си купил кола за над 50 000 лева с част от средствата. В хода на разследването двама от участниците в престъпното сдружение признали вината си и сключили споразумения, одобрени от съда.

Карбанов получи условна присъда от 3 години с 5 години изпитателен срок, глоба от 20 000 лева и конфискация на автомобила в полза на държавата. Присъдата може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване