Министърът на отбраната: България ще предостави още военно оборудване на Украйна

„България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Предстои да утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжения и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време или на военновременните формирования.“

Това заяви министърът на отбраната Атанас Запрянов пред журналисти след участие в двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел. Той уточни, че в съответствие с решение на Народното събрание, служебното правителство работи по следващ пакет от помощ за Украйна, и е ясно какво допълнително може да бъде предоставено.

Запрянов спомена, че за боеприпасите България следва логиката на замяна, за да опреснява запасите си. Той отбеляза, че военната индустрия на България работи на пълни обороти, увеличава смените и извършва търговска дейност и с други страни, не само с Украйна.

Министърът подчерта, че помощта за Украйна не е задължителна и е суверенно право на всяка държава. Той допълни, че много от съюзниците в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към Алианса. НАТО няма намерение да се намесва с войски в Украйна и иска справедлив мир, което означава Украйна да защити своята територия, коментира Запрянов.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване