Мисия на НАСА планира  да изследва неизяснения произход на радиовълните, идващи от Слънцето

Мисията на НАСА, наречена „Експеримент за радиоинтерферометрия Кюбсат“ (CubeSat Radio Interferometry Experiment – CURIE), изстреляна на 9 юли, има за цел изследване на радиовълните, произхождащи от Слънцето, известни като коронални изхвърляния на маса. Тези вълни са основен фактор за космическия климат, който може да влияе на сателитните комуникации и технологиите на Земята.

Мисията „Кюри“ използва новаторска техника за нискочестотна радиоинтерферометрия, която досега не е била използвана в космоса. Два космически апарата на „Кюри“ обикалят около Земята на разстояние от три километра един от друг. Това им позволява да измерват малки разлики във времето на пристигане на радиовълните и точно да установят тяхното произходно място.

Главният изследовател на мисията, Дейвид Сундквист от Калифорнийския университет в Бъркли, описва мисията като много амбициозна и вълнуваща, тъй като това е първият път, когато се използва радиоинтерферометър в космоса за контролирано изследване на слънчеви радиовълни.

Космическият апарат ще измерва радиовълни с честота от 0,1 до 19 мегахерца, за да разбере произхода на радиовълните от Слънцето, които в противен случай се блокират от земната атмосфера. „Кюри“ е изстрелян с ракета „Ариана 6“ от Европейската космическа агенция и ще бъде разположен на орбита от 579 километра над Земята.

Спътниците на „Кюри“ вече са в кръгова орбита и ще установят връзка с наземни станции, преди да разгърнат своите антени и започнат да събират данни за радиовълните от Слънцето.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване