Много слаба реколта от жито отчитат зърнопроизводителите в Южна България

Зърнопроизводителите в Южна България отчитат много слаба реколта от жито за втора поредна година, което води до сериозни загуби. Въпреки че качеството на зърното е много добро, ниските цени не позволяват покриване на разходите. Климатичните промени и засушаването също затрудняват стопаните, които апелират за държавна намеса за осигуряване на вода за напояване.

В районите на Пловдив, Чирпан и Стара Загора добивите от зърнени култури са около 50% по-ниски в сравнение с предишната година. Светослав Русалов, зърнопроизводител от с. Труд, споделя, че добивите са около 300-350 кг на декар, а миналата година са били 400-500 кг.

Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите в Пловдив, също изразява притеснение за загубите, които ще трябва да понесат.

Въпреки отличното качество на пшеницата, ниските изкупни цени затрудняват стопаните. Някои от тях обмислят да продават техника и да намалят рентата за собствениците на земи. Русалов посочва, че при текущите цени и добиви разходите не могат да бъдат покрити.

Липсата на вода е сериозен проблем. В Пловдивско запасите в язовир „Пясъчник“ са около 22 млн. куб. м, което е крайно недостатъчно. Работов обяснява, че пролетниците страдат от засушаването.

Зърнопроизводителите настояват за бързо решение на проблема с напояването и са готови да инвестират в модерни системи, ако държавата осигури нужните количества вода.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване