Над 80% от изборните протоколи са с грешки

Над 80% от предадените протоколи са били сгрешени, съобщи Полина Витанова, секретар на 23 РИК София. Заради дефектите в попълването, предаването на протоколите се е забавило. Членовете на секционните комисии често са правили грешки при смятането на гласовете.

„Сборуването при разпределението на кандидатските листи беше най-проблемно. Максимумът беше 30 числа, които трябваше да се съберат, понякога числата бяха и по-малко. Но за съжаление, тази сборна грешка водеше след себе си още 4 или 5 сборни грешки“, обясни Витанова. Тя увери, че „сборните грешки не водят до нищо сериозно“, т.е. не изкривяват изборните резултати.

Масовите проблеми със събирането всъщност ще спестят значителни извънредни разходи на бюджета. Централната избирателна комисия въведе бонуси за членовете на секционни комисии за правилно попълване на протоколите. Обявено бе, че всеки член на СИК, който е попълнил без грешка книжата от вота „2 в 1“, ще получи 25 лв. допълнително.

С над 80% сгрешени протоколи, много малко членове на СИК ще получат тази награда. Според Витанов,а на тези избори отново се е видяло, че простото събиране затруднява участниците в СИК.

Проблемът до голяма степен нямаше да съществува, ако последните промени в Изборния кодекс не бяха превърнали машините в обикновени принтери, които само издават разписки. Преди това умната техника извършваше събирането вместо хората и разпечатваше резултатите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване