Оцениха високо работата на МВР за безпроблемното протичане на изборите

Олексий Гончаренко, лидерът на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България за наблюдение на изборите за Народно събрание и Европейски парламент, изрази убеждението, че проведените избори са били свободни, прозрачни и добре подготвени. Това заяви пред медиите, подчертавайки, че гласуването предоставя на гласоподавателите разнообразие от възможности за избор.

Той отбеляза, че сериозен проблем представлява ниската избирателна активност и умората от изборите, което тълкува като израз на недоверие към политическите представители от страна на обществото.

Интерес за него беше разликата в резултатите между машинния и хартиения вот, които според Гончаренко представляват две различни общества, като коментира, че резултатите от двата вида гласувания са напълно различни и би било интересно да се види как би изглеждал съставът на парламента при различните методи на гласуване.

Представителят на ПАСЕ отбеляза някои „дребни проблеми“ във връзка с изборния процес – късното отваряне на някои избирателни секции, проблеми с машинното гласуване, но по думите му те не са повлияли на резултата от вота. Също така посочи, че проблем, на който трябва да се обърне внимание, е бюлетината от машинното гласуване, тъй като когато се сгъне, може да се види за кого си гласувал и не се осигурява тайната на вота.

Мисията на ПАСЕ препоръчва да се работи върху техническата страна на използването на машини за гласуване, видяхме някои ненужни стъпки в процеса, нужно е опростяване на процедурите, посочи той. По думите на Гончаренко, при такова ниска избирателна активност това не създава проблеми, но ситуацията може да се промени при повече избиратели. Също така ПАСЕ препоръчва на България да приложи съветите на европейските институции, като Венецианската комисия, по отношение на правото на глас на лица под запрещение, както и други препоръки.

„Това, което ни притеснява, е практиката за купуване на гласове и влиянието върху избирателите на различни нива. Проблема с евентуалното купуване на гласове ни потвърди и служебният министър на вътрешните работи по време на нашата среща и се надяваме българското правителство и общество да намерят начини да го намалят до нула в бъдеще, защото това определено е заплаха“, коментира водачът на мисията на ПАСЕ.

Гончаренко подчерта също, че мисията на ПАСЕ иска да обърне внимание на българските власти да гарантират свободата на медиите на възможно най-високо ниво, защото това е ключът към наистина демократичен, свободен, прозрачен политически процес.

По въпроса за решенията на ЕСПЧ „не може да има дискусия за това, това е съдът“, коментира Гончаренко и отбеляза, че изпълнението на решенията е отговорност и задължение на държавите. Той допълни, че това е проблем и в други държави от ЕС.

Попитан защо, според него, България не може все още да успее в тези сфери, Олексий Гончаренко отговори, че страната ни е постигнала огромен успех с това да станете член на Съвета на Европа, член на Европейския съюз, член на НАТО.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване