Около 50% ще гласуват твърдо на изборите 2 в 1

Около 48% от хората са категорични, че ще гласуват на изборите 2 в 1 на 9 юни, според социолог Добромир Живков от „Маркет Линкс“, който представи проучване по БТВ. Проучването е направено сред 1004 лица над 18 години в периода 23 май-2 юни чрез анкета.

Живков отбеляза, че през последните два месеца има нарастващ интерес към политиката и очаква избирателната активност да бъде около 42-43%. Повечето граждани декларират, че ще гласуват както за предсрочните парламентарни избори, така и за европейските избори.

Електоралните нагласи за Народното събрание са: ГЕРБ-СДС с 24.7%, ПП-ДБ с 15.4%, ДПС с 12.3%, „Възраждане“ с 11.1%, БСП с 7.55%, и ИТН с 4.0%. Нараства броят на хората, които заявяват, че ще гласуват за по-малки политически сили.

Живков отбеляза, че ДПС и „Възраждане“ са относително стабилни, а ДПС вероятно ще увеличи резултата си на изборите. Най-големият резерв е за ПП-ДБ, като техните избиратели са разочаровани поради сътрудничеството им с ГЕРБ-СДС и ДПС. До 290 000 души ще решат за кого да гласуват ден преди вота.

По отношение на протестния вот, „Синя България“ и Солидарна България отбелязват ръст. Живков също коментира, че за да има устойчиво управление, трябват три партии. Ако ГЕРБ-СДС и ДПС са ядрото на бъдещото управление, те могат да изберат с коя партия да разделят властта, като ИТН изглежда най-удобен съюзник.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване