От ЦИК: Изборните протоколи са елементарни за попълване

Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК, заяви в ефира на БНТ, че попълването на протоколите на предстоящите избори няма да представлява трудност за интелигентните и заинтересовани членове на секционните комисии. Според нея протоколите са елементарни и подобни на тези от последните местни избори.

Секционните комисии ще попълват два протокола, обхващащи четири изборни урни, като най-важното е, че няма да се налага сумиране на хартиените и машинните гласове, което доведе до много грешки на предишните избори. Това сумиране сега ще се извършва в преброителните центрове.

Пенева подчерта, че е имало много грешки на предишните избори именно заради сумирането на гласовете и че сега има достатъчно време за членовете на СИК да се запознаят с методическите указания за попълване на протоколите. Обучението на членовете на секционните комисии е било слабо посетено, но сега те имат материален стимул да участват, така че се очаква по-висока посещаемост.

Тя отбеляза, че грешки в протоколите често се случват заради бързането на членовете на секционните комисии да приключат работата си и да предадат документите в РИК, поради големите опашки.

По отношение на видеонаблюдението, Пенева го определи като изцяло положително и ефективна форма на контрол, която се надява да играе важна роля и на предстоящите избори, както и на последните местни избори.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване