По-малко международни наблюдатели на изборите

Международните наблюдатели на предстоящите избори ще бъдат по-малко в сравнение с предходни години, съобщи Десислава Христова в интервю за БНР. Христова, която има дългогодишен опит в наблюдението на избори, подчерта, че е важно да има наблюдатели, които са извън партийните интереси и гарантират равнопоставен достъп на гражданите до изборния процес.

Тя обясни, че на изборния ден наблюдателите следят дали изборните секции са правилно подредени, дали средата е достъпна за хора с увреждания, дали е запазена тайната на вота и как се обработват жалбите. При закриването на изборите те следят как се вадят бюлетините, как се преброяват гласовете и как се попълват протоколите.

Националните наблюдатели могат да бъдат посредници и да съдействат на избирателите за защита на правата им, докато международните не могат да изпълняват тази роля. Христова посочи, че честите избори затрудняват разглеждането на препоръките за подобряване на изборния процес.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване