Политиците се страхуват от бъдеща партия на Радев

Ако три опита за съставяне на правителство се окажат неуспешни, президентът ще трябва да започне консултации за съставяне на служебно правителство. Въпреки че това правителство ще бъде ново по процедура, съставът му ще остане същият, заяви доц. Наталия Киселова. Тя посочи, че председателят на Народното събрание може да бъде друг и да се съгласи да бъде кандидат за служебен премиер.

Киселова отбеляза, че е било грешка чрез конституционни промени да се ограничи правото на президента да определя състава на правителството. Според нея, президентът трябва да има по-голяма свобода, тъй като в последните разговори за служебно правителство много хора не са искали да бъдат министър-председатели.

Тя добави, че дори ГЕРБ да е първа партия с най-много гласове, те не са победители, тъй като губят един мандат и избирателната активност спада. Според нея, на ГЕРБ ще им трябва не само един партньор, но и допълнителни съюзници.

Киселова смята, че политиците са неподготвени за избори и правят същите грешки. Тя подчерта, че правителството трябва да има ясни приоритети, особено по въпроси като новата Европейска комисия и конфликта между Русия и Украйна.

Според нея, не е лошо да си член на политическа партия, но проблемът е, че хората се подтикват да влизат в партии, за да намалят напрежението и да има кой да бъде обвинен за политическите неуспехи.

Киселова определи подаването на оставка като лесен начин за бягане от отговорност и подчерта, че това прехвърляне на отговорността на избирателите е некоректно.

Тя отбеляза също, че след изборите ГЕРБ-СДС са в по-неизгодна позиция и че бъдещият политически проект на президента Румен Радев стряска всички на политическата сцена. Като възможна дата за нови предсрочни избори Киселова посочи началото на ноември.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване