При едни нови избори ще се появят още по-силни радикални движения, заяви социологът Първан Симеонов

При нови избори ще се появят още по-силни радикални движения, прогнозира Първан Симеонов, изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл болкан“. Според него политическите лидери са изправени пред протестно електорално поведение. Борисов смята, че по-партийно правителство ще осигури ясна отговорност и стабилност, докато Трифонов настоява за експертно и неполитическо правителство. Симеонов подчерта, че трябва да се намери компромисен вариант.

Политическият анализатор Слави Василев е убеден, че няма да има правителство и че настоящата ситуация ще доведе до реална промяна, въпреки трудностите за Борисов. Василев смята, че липсата на перспектива за сериозна промяна обяснява ниската избирателна активност.

Симеонов отбеляза, че разцеплението вече не е само корупция-антикорупция, а и изток-запад. Той посочи първите признаци на гъвкавост у „Възраждане“, но също така подчерта трудността за ДБ и Костадинов да работят заедно.

Василев смята, че новите избори ще доведат до нов играч или експертно правителство и че президентът внимателно наблюдава процесите, което може да доведе до структурна промяна на политическата система.

Симеонов не е оптимист относно дълбоките структурни промени и вярва, че политиците нямат мъдростта да направят качествена промяна. Василев обаче вярва, че нов политически лидер, като президента, може да предложи аргументирана промяна, която да доведе до структурно изменение.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване