При слаб интерес преминава вотът за български парламент в Истанбул

Спокойно и със слаба избирателна активност протича гласуването за българския парламент в район Авджълар в Истанбул.

Днес българите в Турция гласуват за членове на Народното събрание, като гласуването за Европейски парламент е възможно само в дипломатическите представителства. Избирателната активност е необичайно слаба, което се коментира от местните експерти и граждани.

Експерт по международни отношения в общината Авджълар, Хюлия Алтън, отбелязва, че за първи път отдавна вижда толкова малко хора да гласуват в района. По думите й, предишните избори често водеха до опашки и часове на изчакване, но този път няма такава голяма заинтересованост.

Избирателната секция в Авджълар, където са разкрити две секции, е сравнително малко посетена. До обяд са гласували малко над 500 души. Гражданинът Ферди Камбероглу споделя, че е гласувал на всички избори от 25 години насам и въпреки слабата активност се надява на по-голям интерес в по-късните часове.

Въпреки умората и разочарованието, които някои изразиха, други граждани подчертават важността на гласуването и несигурността за бъдещето на страната. Мнозина изразяват загриженост от отселването на младите хора от България и призовават за създаване на условия, които да ги задържат.

Въпреки слабата активност, избирателният процес в Истанбул протича спокойно и без проблеми. В избирателните секции се осигуряват напитки и закуски, а хората избират между хартиени бюлетини и гласуване на машини. Въпреки това, надеждата е, че по-голям брой граждани ще се включат в процеса в по-късния час.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване