Разбиха престъпна група за източване на банкови сметки

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е неутрализирала престъпна група, източвала банкови сметки, съобщиха от МВР. Арестувани са 11 души, които са успели да прехвърлят 800 000 лева от сметките на 12 клиенти на банки към свои сметки и криптоплатформи.

Специализираната полицейска операция се е провела в сряда в градовете София, Варна, Казанлък, Самоков, както и в селата Железница и Медковец, под ръководството на Софийската градска прокуратура. Сред арестуваните са двама хакери, набирачи на финансови мулета и мулета.

Разследването показва, че в периода от април до август 2023 г., чрез електронно банкиране, са достъпени сметките на 12 български граждани и юридически лица. От тези сметки са нареждани преводи към предварително подготвени банкови сметки и картови трансакции в интернет, както и към акаунти в платформи за покупко-продажба на криптовалута. Част от сметките са открити на името на задържаните, а средствата са били усвоявани веднага.

В рамките на операцията са извършени претърсвания на 18 адреса и шест автомобила, както и обиски. Иззети са мобилни телефони, компютри, флаш памети и документи. Разпитани са свидетели.

Всички 11 задържани са привлечени като обвиняеми. На трима от тях е наложена мярка за задържане до 72 часа, на други седем – „парична гаранция“ в размер между 5000 и 10 000 лева, а един е с „подписка“. По случая е образувано досъдебно производство.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване