Румен Радев откри изложението на отбранителни продукти „Хемус 2024“ в Пловдив

Президентът Румен Радев откри военното изложение „Хемус 2024“ в Международен панаир Пловдив, подчертавайки значимостта на военната индустрия за националната сигурност и икономиката. Той отбеляза, че новите военни конфликти, включително войната между Русия и Украйна, поставят отбранителната индустрия пред сериозни предизвикателства. Радев подчерта, че само чрез сътрудничество между страните от ЕС и НАТО България може да осигури своята отбранителна сигурност.

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Давид Сукалински съобщи, че износът на отбранителни продукти през 2023 г. е достигнал 649 милиона евро, което е 30% ръст спрямо предишните две години. Той добави, че трансферът на отбранителни продукти в ЕС през 2023 г. е бил на стойност 1,518 милиарда евро, значително повече от 60-те милиона евро през 2021 г.

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отбеляза, че „Хемус“ е утвърдено място за контакти в отбранителната индустрия, като тазгодишното издание е особено важно поради 20-годишнината от членството на България в НАТО. Той подчерта, че променената геополитическа среда изисква усилени отбранителни способности не само за България, но и за целия алианс.

На „Хемус 2024“ участват 147 компании от 25 държави, с 7 нови участници тази година, което прави изложението най-мащабното досега. Продуктовата гама включва от едра габаритна техника до стрелково оръжие и боеприпаси, с акцент върху новостите във военното дело като безпилотни апарати, изкуствен интелект и средства за борба с тероризма и киберзаплахите.

Изложението се провежда под патронажа на Министерството на отбраната и Министерството на икономиката и индустрията, организирано от фондация „Хемус – 95“. Основни спонсори са Sage Consultants, АПОЛО Инженеринг, Метал Технолоджи Груп АД и МТГ Делфин. Публиката ще може да посети изложението на 7 и 8 юни, с демонстрации от Съвместното командване на специалните сили на 8 юни.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване