Русия строи високоскоростна жп линия между Москва и Санкт Петербург

Русия одобри проект за изграждане на първата високоскоростна пътническа железопътна линия между двата най-големи града в страната – Москва и Санкт Петербург. Тази линия, дълга 679 километра, ще позволи на влаковете, произведени в Русия, да постигат скорост от 360 километра в час и да преминават от Москва до Санкт Петербург за около два до два и половина часа, вместо четири до пет часа, колкото отнема в момента.

Проектът ще бъде реализиран от руската компания „Ви Ес Ем Ту Кепитълс“ (VSM Two Capitals) с финансиране от държавния бюджет, като цената на него се оценява на повече от 2,3 трилиона рубли (около 25,97 милиарда долара). Руското правителство планира да отпусне заеми от Фонда за национално благосъстояние, както и субсидии за проекта. Други източници на финансиране включват руските държавни банки като Ве Те Бе (VTB), „Сбербанк“ (Sberbank) и „Газпромбанк“ (Gazprombank).

Според предложения план Русия се надява да повиши приходите от данъци за компаниите и богатите хора, което може да добави допълнителни 30 милиарда долара към бюджетните приходи за следващата година и да позволи на страната да увеличи разходите, включително и за военните операции в Украйна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване