След 4 години: Apple и ЕС постигнаха сделка за мобилните плащания на конкуренти

Антитръстовите регулатори на ЕС приеха ангажименти от Apple да предостави достъп на конкурентите си до своята технология за разплащания, с което приключи четиригодишно разследване. Европейската комисия реши да приеме ангажиментите на Apple, които според ръководителя на антитръстовото ведомство на ЕС, Маргрете Вестагер, отговарят на предварителните опасения, че Apple може незаконно да е ограничила конкуренцията за мобилни портфейли в iPhone.

През януари и февруари Европейската комисия проведе пазарни тестове на ангажиментите на Apple, за да събере обратна информация и да направи оценка. Разследването започна през 2020 г., свързано с Apple Pay, припомня CNBC. Решението на Apple да уреди разследването е рядък ход за компанията, която обикновено се противопоставя на надзорния орган на ЕС за защита на конкуренцията. В момента срещу Apple се водят три разследвания по Закона за дигиталните пазари във връзка с бизнес практиките на компанията, отбелязва Reuters.

От разрешаването на казуса са засегнати над 3000 банки и издатели в Европа, които предлагат Apple Pay. Вестагер добави, че отсега нататък конкурентите ще могат ефективно да се конкурират с Apple Pay за мобилни плащания с iPhone в магазините, предоставяйки на потребителите по-широк избор от сигурни и иновативни мобилни портфейли.

Apple трябва да изпълни ангажиментите си до 25 юли, които ще бъдат в сила през следващите 10 години и ще бъдат следени от Европейската комисия. Ако компанията не се придържа към ангажиментите, може да й бъде наложена глоба до 10% от общия ѝ годишен оборот. Технологията на Apple за безконтактни плащания, наречена NFC, позволява плащания с мобилни портфейли. Apple заяви, че офертата ѝ ще даде на европейските разработчици възможност да активират в рамките на своите приложения за iOS плащания с докосване за различни ключове и награди.

През януари Apple предложи споразумение, за да предотврати налагането на глоба и установяването на нарушения от европейските регулатори. През март Apple беше наложена първата антитръстова санкция на ЕС в размер на 1,84 млрд. евро за възпрепятстване на конкуренцията на Spotify и други стрийминг конкуренти чрез ограничения в App Store, припомня Reuters.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване