Проф. Шикова: „След евровота, поведението на някои държави е притеснително „

Професор Ингрид Шикова, преподавател по европеистика в СУ „Св. Климент Охридски“, изрази притесненията си относно бъдещето в някои държави след евровота. Тя отбеляза, че в много европейски държави избирателната активност е била изключително висока, което не е изненадващо за Европейския парламент.

„Заровете са хвърлени и изборът е направен. Добрата новина е, че има солидно проевропейско мнозинство – ЕНП, социалистите и демократите, „Обнови Европа“ и включително „Зелените“. От друга страна, видяхме какво се случва с крайно десните партии,“ поясни проф. Шикова.

Тя коментира и политическите сътресения във Франция, определяйки президента Макрон като „рисков играч“. Според нея, действията му след европейските избори се интерпретират различно – някои го наричат покер играч, други смятат, че се опитва да спечели крайната десница, а трети го определят като самоубийствено поведение.

Проф. Шикова изрази увереност, че проевропейското мнозинство в Европейския парламент е стабилно и ще се запази през следващите пет години. Тя подчерта, че големият победител на изборите в Европа е Джорджа Мелони, която затвърди позициите си с категорична победа.

По отношение на избирателната активност в България, проф. Шикова отбеляза, че 30% активност не е достатъчна. Тя посочи, че непрекъснатите избори и неизпълнените обещания от страна на политиците демотивират избирателите.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване