Световните агенции за парламентарните избори в България: убедителна победа на ГЕРБ-СДС, но без гаранции за излизане от безизходицата

Световните агенции отчитат убедителната победа на ГЕРБ-СДС на вчерашните парламентарни избори в България, но подчертават, че това не гарантира излизане от политическата безизходица.

Франс прес отбелязва, че българите, гласувайки за национален парламент и за Европейския парламент едновременно, категорично поставят консерваторите на първо място. Агенцията напомня, че това са шестите парламентарни избори в страната за три години. Според тях, вятърът на промяната, започнал през лятото на 2020 г., е напълно утихнал, а бившият премиер Бойко Борисов се завръща триумфално.

Въпросът е дали Борисов ще успее да формира управляващо мнозинство, като преговорите се очаква да бъдат сложни, а анализаторите вече говорят за евентуални седми избори наесен.

Ройтерс отбелязва, че десноцентристката партия ГЕРБ печели изборите, но ще трябва да намери коалиционни партньори, за да състави правителство. Страната има нужда от стабилно и добре функциониращо правителство, което да ускори притока на еврофондове, модернизирането на инфраструктурата, приемането на еврото и пълното присъединяване към Шенгенското пространство за свободно движение.

Асошиейтед прес подчертава, че изборите в България са преминали на фона на вътрешна политическа нестабилност, икономическо неравенство и нарастваща загриженост заради войната в близката Украйна.

ДПА също посочва, че това са шестите избори в България за малко повече от три години.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване