Тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник

Тонове опасни химикали изчезнаха от складове в Перник, съобщават от Нова телевизия. В продължение на 4 месеца токсичните отпадъци са останали без надзор. Бивши служители на фирмата, която притежава химикалите, споделиха информация в ефира на Нова телевизия, като един от тях е получил заплаха. Имаше и опити за дискредитиране на екипа на журналистите.

Мариета Николаева определи ситуацията като „престъпно бездействие на институциите“, подчертавайки, че опасните химикали са били оставени в разбит склад с отворени врати. Тя разказа, че двама души са били заловени с раница, съдържаща живак, което случайно разкрива проблема. Единствено РИОСВ се съгласили на интервю, докато прокуратурата изпратила писмено становище.

В склада е имало 85 тона опасни киселини и основи, които са били изнесени нерегламентирано. Лицензът на фирмата за работа с отпадъци е отнет през 2022 година, но химикалите са останали в складовете. Собственикът на фирмата, Атанас Калев, твърди, че е уведомявал институциите за проблема, но без резултат.

В края на май в пернишкия квартал „Тева” е открита раница със съмнително съдържание, която съдържа живак. Разследването установило, че двама души, живеещи наблизо, са свързани с изчезването на химикалите. Те водят органите на реда до складовете, където са намерени над 200 килограма живак.

Кметът на Перник, Станислав Владимиров, изрази недоумение как е възможно фирма да получи разрешение за съхранение на опасни отпадъци в такъв неадекватен склад. Халетата са наети от специализирано дружество с разрешение от 2013 година и са проверявани 17 пъти. След отнемането на лиценза през 2022 година, химикалите са останали без надзор, тъй като фирмата-собственик е загубила достъп до складовете.

Бивши служители на фирмата твърдят, че техният достъп до химикалите е бил спрян, което е оставило опасните вещества без необходимия надзор. Документ, с който разполага екипът на NOVA, показва, че собственикът на фирмата е уведомил институциите за проблема през януари тази година.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване