В избирателната секция в посолството на България в Брюксел започна гласуването на изборите за Народно събрание и Европейски парламент

В Белгия българските граждани гласуват днес както на изборите за Европейски парламент, така и на избори за народни представители. Пред българското посолство се събраха десетки хора, които търпеливо изчакаха реда си, за да гласуват. В тази избирателна секция сънародниците ни гласуват на хартия, но в други секции в белгийската столица може да се гласува и електронно. Секцията е отворена до 20 часа.

Попълнилите предварително декларация за гласуване в чужбина не се налага да чакат дълго, а тези, които не са подали такъв документ онлайн, все пак могат да гласуват, като попълнят на място две декларации (една за изборите за народни представители и една за евродепутати) и след това пуснат гласа си в урните. Българите в Белгия могат да гласуват в 16 избирателни секции, като 6 от тях са в Брюксел. Секционните комисии са сформирани, а организацията на място е добра, като членовете на комисията любезно оказват съдействие на българите, дошли до посолството, за да упражнят правото си на глас.

Мария, която в момента е на 5-месечен стаж в Европейската комисия, заяви , че вече е гласувала и призова останалите български граждани също да упражнят правото си на глас. Тя изрази надежда, че избирателната активност ще е висока и страната ни ще има стабилно правителство и достойни евродепутати.

Друга българка – Михаела, която стажува в Европейския парламент, каза, че е очаквала да има дълга опашка от желаещи да дадат гласа си и изрази надежда повече наши сънародници да дойдат до урните. Очаква по-висока избирателна активност, отколкото на последните избори за Европарламент, които бяха проведени през 2019 година.

Друг току-що гласувал българин – Георги, заяви, че се надява ситуацията в страната ни да се подобри. Той каза, че за него водеща тема при избора му е била войната в Украйна. Според него сънародниците ни нямат достатъчно силен интерес да дойдат да гласуват, но изрази надежда все пак повече хора да го направят.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване