Васил Ралчев е обявен за Фермер на 2024 г. като създател на бранда за биокозметика InaEssentials

Васил Ралчев е един от двамата първи победители в дебютното издание на конкурса „Семената на успеха“, който стартира тази година. Той бе обявен за Фермер на 2024 г. като създател на бранда за биокозметика InaEssentials.

Васил е младият иновативен мениджър на панагюрската фирма на семейството си, Веселина и Николай Ралчеви. Дружеството започва с отглеждането на селскостопански продукти, основно маслодайни култури, и с течение на годините развива производство на етерични масла от роза, лавандула и други растения. Рафинерията се намира в Панагюрище, а в момента се изгражда още една в с. Бъта.

В развитието на семейния бизнес активно се включват и трите деца на Николай и Веселина, създавайки иновативни продукти от маслата, развивайки онлайн търговия и генерирайки био козметика под марката „Ина есенсиал“. Фирмата е една от първите сертифицирани био производители на селскостопански продукти.

”Връщам ви в 2019 година. Това беше последната ми година като студент по специалността „Агробизнес Мениджмънт“ в Рединг, Англия. Eдин от изпитите ни по дигитален маркетинг беше да създадем уебсайт и да направим 3 продажби на продукт по наш избор. Знаех, че семейството ни произвежда страхотни билки, етерични масла и флорални води, които обаче от години продава на едро като суровина за големи козметични и фармацевтични европейски компании. Знаех колко ценят външните ни партньори качеството на тези продукти. Знаех също, че голямата добавена стойност отива при производителите и търговците на крайните продукти, произведени на основата на нашите билки, масла и води.
Реших, че ще пробвам да продавам именно крайни продукти на основата на нашите етерични масла и флорални води. Вече знаех как да пускам реклами във Фейсбук и успяхме с тази една реклама да достигнем до 12,000 оборот месечно и около 2000 лв. печалба. Тогава реших, че вместо да оставам в Англия, въпреки че имах много възможности за работа и стаж, ще се върна в Панагюрище и ще дам шанс на този бизнес”, разказва младият фермер в интервю.

След като се върнал в България, стартирал с рекламите и продажбите. 

”Малко бях започнал да се отчайвам, защото през първите 6 месеца не видях никакъв ръст и много се чудех, как да разкажа истинската история за нашия бранд. Тогава ми хрумна, не може ли да напиша блог и да пусна реклама на него.
В него разказах историята как майка ми и баща ми са започнали своя аграрен бизнес преди 25 години, когато майка ми била диригент, а баща ми пожарникар. През какви трудности са минали, колко тежки моменти са имали, особено до 2007 година, когато влизаме в Европейския съюз. Как са отглеждали 3 деца през това време и колко вяра и емоция вкарват в техния биологичен начин на отглеждане на техните култури. Разказах истиснката история, с истинските неща от живота и трудности и хората откликнаха на това“, казва още Васил.

„Днес в тази блог пост сме инвстирали над 5,000,000 евро в реклама и ни е донесла над 20,000,000 евро оборот. С нея навлизаме във всеки един чуждестранен пазар и хората там научават за нашето семейно производсто в Панагюрище и за силата на българските билки”, сподели Ралчев.

По думите му най-трудното нещо през 2018 година е било да се стигне до крайния клиент. 
“Всички в сектора знаем, колко трудна може да бъде веригата на доставки и колко малко от добавената стоиност остава за фермера. Ние намерихме решението в това да разкажем нашата история.”

Младият предприемач отправи призив към публикана на форума. 

“Направете първата стъпка и напишете един блог от 1000 думи, в който разказвате истинската история на вашето земеделие. Всеки един от вас има уникална история и тя не е тази на успеха, а тази на трудностите в началото и през какво сте минали. Качете я на блог и я направете да води до вашия сайт. Ако нямате сайт или не може да пуснете реклама във фейсбук – има 1000 агенции, които могат да го направят. Моята молба е да направите първата крачка и да видите колко много може да му пука на крайния клиент, когато знае истинската история на вашето земеделие.”

Наградите в конкурса със знак „Агро“ бяха обявени на галавечер, организирана от медията „Агри бг“. Васил получи най-високата оценка от публиката в четири секторни категории. Събитието се проведе под патронажа на Министерството на земеделието и храните.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване