Заради липса на персонал: 20 болници остават без комисии по ТЕЛК

Поради липса на медицински персонал и желаещи да работят в ТЕЛК, 20 болници в България не са успели да разкрият такива комисии, въпреки че са задължени, съобщи БНР.

От днес влиза в сила реформа в ТЕЛК, според която решенията ще се издават и само по документи, а пациентите ще се разпределят на случаен принцип към по-малко натоварените комисии.

От март досега са разкрити 66 нови комисии, които още не работят. Целта е да се намали забавянето в издаването на ТЕЛК решения. Въпреки изискването всяка държавна университетска болница да има поне две комисии, а общинските – минимум една, болницата в Чирпан не разполага с такава. Директорът д-р Неделчо Тотев обясни, че няма желаещи да работят в ТЕЛК, отбелязвайки, че трудът в България е право, а не задължение.

Друга промяна е случайното разпределение на досиетата на пациенти за спазване на тримесечния срок за издаване на решение. Пациент, подал документи в ТЕЛК-Кърджали, може да бъде освидетелстван от ТЕЛК-Монтана. Д-р Вергиния Тодорова от ТЕЛК-Монтана изрази несъгласие решенията да се издават само по документи, тъй като не познава специалистите от други градове и не може да прецени достоверността на документите.

Според реформата, хората няма да прилагат копия на документи от изследвания и консултации, ако са налични в здравно-информационната система. Лекарите се питат как ще действат, ако са нужни допълнителни изследвания, а пациентът е в друго населено място. Повечето лекари, обучени за новите комисии, са преминали обучението дистанционно.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване