Животновъди и днес блокираха Подбалканския път

Животновъди от района на Карлово и Калофер отново блокираха Подбалканския път от западния вход на Калофер, продължавайки протеста си за трети ден. Те изразяват недоволството си от липсата на достатъчно площи за паша на животните и настояват за отпадане на ограниченията за паша и мониторинг на управлението на националните паркове, като издигнаха и палатков лагер.

Животновъдите се опасяват, че ограниченията за паша в планината ще оставят хиляди семейства без поминък. Ограниченията засягат едрия рогат добитък и конете в трите национални парка – „Централен Балкан“, „Рила“ и „Пирин“, поради доклад, според който 45% от ерозията на територията на парковете се дължи на пашата. Това води до намаляване на броя на говедата и конете, които могат да пасат на същата площ. В района на Калофер се отглеждат около 3000 говеда.

Протестиращите също така посочват, че само половината от ползвателите на парка са получили разрешителни за пасищно животновъдство, а други животновъди, чиито обори са близо до границата на Национален парк „Централен Балкан“, търпят санкции. Протестът ще продължи и утре, като животновъдите заплашват да блокират Подбалканския път със стадата си, ако исканията им не бъдат чути.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване