Животновъди протестират на Подбалканския път

Животновъди от цялата страна организираха протест, блокирайки Подбалканския път между София и Бургас над град Калофер. Причината за техните недоволства е фактът, че през последните 25 години им се ограничава възможността да извеждат животните си на пасища в Балкана.

Хиляди семейства в Подбалкана са заплашени да останат без средства за препитание. Само в Калофер се отглеждат над 9000 животни, а животновъдите от съседните общини Сопот и Павел баня също са обезпокоени от факта, че скоро може да останат без пасища.

Протестът се основава на новата забрана, която засяга пасищата над 1500 метра надморска височина и горите до тази височина. Тази забрана за пасища е в резултат на мерки, предприети от националните паркове Централен Балкан, Рила и Пирин. Животновъдите твърдят, че мотивите за забраната са неоснователни и че тя поставя под въпрос техните препитание и издръжка.

Протестът на животновъдите продължава, ако техните искания не бъдат удовлетворени, те са заканиха, че ще блокират Подбалканския път със стадата си.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване