3 август е Световният ден на динята, празнуван основно в Съединените щати. Сред популярните състезания на този ден са замерването с дини и надплюването със семки.
Динята съдържа около 92% вода, най-високият процент сред плодовете, което я прави подходяща за утоляване на жажда. Има над 1200 разновидности на динята в 96 държави, но само 60 от тях са подходящи за консумация. Динята е богата на витамини А и С, фибри, калий и аминокиселини и не съдържа холестерол.
Кората на динята също е ядлива. В Китай тя се пържи, вари или маринова, а в Русия се разпространява маринованата кора. Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и могат да се консумират самостоятелно, добавят се в ястия или се използват за производство на растително масло.
Динята охлажда тялото, благодарение на аминокиселината, която подобрява отделителната система. Най-голямата диня, отгледана в Оклахома, тежала 115 килограма. Динята е сред първите плодове по съдържание на желязо и се препоръчва при анемия.
Динята (Citrullus lanatus) произлиза от Южна Африка и има гладка кора и сочна, сладка вътрешност. Прясната диня се консумира по различни начини и често се използва за ароматизиране на напитки. В Китай пържат кората на динята със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. В Западна Африка семките се изстискват за масло или се използват за приготвяне на супи и други ястия.
Динята често се сервира с добавена алкохолна напитка, която се смесва с плода, след което се нарязва и сервира.