30 години от историческата победа на България срещу Аржентина

В ранните часове на 1 юли 1994 година България постига една от най-големите си победи във футбола. В Далас отборът на Димитър Пенев побеждава световния вицешампион Аржентина с 2:0. По същото време Нигерия печели с 2:0 срещу Гърция, което променя класирането в групата и оформя елиминациите на световния шампионат.

Преди последния кръг в групата Аржентина води с 6 точки, следвана от Нигерия с 3 точки и България с 3 точки. Гърция е на последно място с 0 точки. В хода на мачовете в „Котън Боул“ и „Фоксбъроу“ класирането се променя няколко пъти. Първоначално Аржентина води, следвана от Нигерия, България и Гърция.

В 61-вата минута Емил Костадинов подава към Христо Стоичков, който бележи 1:0 за България. Това временно изравнява точките на трите отбора в групата. Аржентина трябва или да обърне резултата срещу България, или да разчита на още голове от Нигерия срещу Гърция.

В 93-ата минута Наско Сираков бележи втори гол за България, което поставя България на първо място в групата с 6 точки и голова разлика 6:3. Аржентина остава втора със същите точки и голова разлика, но с директна загуба от България. Нигерия е трета с 6 точки и голова разлика 5:2.

Последният гол на Даниел Амокачи за Нигерия срещу Гърция пренарежда групата още веднъж. Нигерия печели първото място с 6 точки и голова разлика 6:2, България и Аржентина остават с равни точки и голова разлика 6:3, но България заема второто място заради победата в директния мач. Аржентина остава трета.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване