330 членове на СИК във Великотърновско са сменени

В област Велико Търново всеки десети член на секционните избирателни комисии е подменен, като някои от тях са членове на ръководните състави на комисиите и не са минали обучение. Тази информация беше съобщена от Районната избирателна комисия за БНР.

Смяната на членовете, заедно с допълнителната работа по вота 2 в 1 и видеозаснемането, ще затрудни броенето на бюлетините. За да не се забави обработката на протоколите в изборната нощ, Районната избирателна комисия създаде 12 екипа, в които привлече 12 бивши свои членове.

Област Велико Търново разполага с 416 секционни избирателни комисии, като в 306 от тях се гласува с машини или с хартиени бюлетини. Според предложенията на политическите партии, решението на Районната избирателна комисия води до 330 смени в изборните състави, което представлява 9.7%.

Председателят на РИК, Десислава Йонкова, коментира, че са в очакване на смени и през деня за размисъл и в изборния ден, но броят на смените не е показател за това, което може да се случи по време на изборния процес.

Със сигурност, очакват се забавяния в броенето на бюлетините и писането на протоколите поради факта, че ще има два протокола и преференции за двата вида избор.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване