35 511 младежи получават карти за безплатно пътуване с влак по инициативата DiscoverEU

35 511 млади европейци, включително от България, ще получат карти за безплатно пътуване с влак през лятото по инициативата DiscoverEU на Европейската комисия, която е част от програмата „Еразъм +“. DiscoverEU предлага на 18-годишните европейски граждани възможността да пътуват в цяла Европа, опознавайки нейното многообразие. Притежателите на картите могат да научат за културното наследство и историята на ЕС и да се свържат с хора от целия континент.

Комисар Илиана Иванова заяви, че този кръг на кандидатстване е най-успешният от присъединяването на DiscoverEU към „Еразъм +“ през 2021 г. и изрази радостта си, че толкова много млади хора ще имат възможността да открият Европа и да научат за нейната култура и история. Младите хора ще могат да пътуват самостоятелно или в групи до петима души между 1 юли 2024 г. и 30 септември 2025 г.

Над 180 000 млади хора са кандидатствали за пролетния кръг на DiscoverEU през април 2024 г., с което общият брой на кандидатурите достига 1,4 милиона от стартирането на инициативата през 2018 г. Кандидатурите по DiscoverEU се отварят два пъти годишно — през пролетта и есента. На избраните кандидати се предоставят карти за пътуване с влак и европейска младежка карта, която предлага отстъпки за културни посещения, учебни дейности, спорт, местен транспорт, настаняване и храна.

Добави коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бъдете в крак с най-важните новини

С натискането на бутона за абониране потвърждавате, че сте прочели и сте съгласни с нашата Декларация за поверителност и Условия за ползване